"Travel and change of pace impart new vigor to the mind"

Jeg er heldig som var heldig

Ofte tar jeg meg selv i å reflektere over hvor heldig jeg er. Hvor heldig jeg er for at jeg ble født hvor jeg ble født, for at jeg bor i verdens beste land, har den familien jeg har, for utdannings mulighetene som blir servert på ett gullfat, rettighetene jeg har i landet mitt og for folkeslaget jeg er født inn i. Alle disse tilfeldighetene, disse fordelene jeg ikke har noe med å gjøre, som ikke er noe jeg har fortjent, eller jobbet for. Jeg har bare fått dem.
Ikke alle er like heldige.
Er det ikke rart.. nei urettferdig, at vi kan være så heldige, mens noen kan være så uheldige, uten å ha gjort noe som helst? Bare ved å bli født på ulike steder, av foreldre med forskjellig bakgrunn. Forskjellig religion. Annen økonomisk status. Og sosial status. I land som tilbyr ulike rettigheter, regler, muligheter. Vi er jo alle født like, er vi ikke? Du bestemmer ikke hvor eller av hvem du kommer til verden, men samtidig er det dette du blir dømt på. Det er alltid deg. Og det er ikke alltid gale det heller, men i det samfunnet vi lever i, kan det komme med flere byrder enn gunster å ha blitt født en plass i stedet for en annen.

Så i dag er jeg takknemlig. Takknemlig for at jeg var heldig. Takknemlig for alt jeg har hatt og vil ha mulighet til å gjøre, oppleve og lære… fordi jeg var heldig. Jeg tenker på dem som ikke er like heldige. De som ikke blir møtt med et stort smil og begeistring når de forteller hvor di er fra, eller hva foreldrene jobber med. De som ikke har muligheten å si setningen ”Jeg studerer….”. De som blir fulgt med skeptiske og småredde øyne når de går på gaten eller setter seg på trikken. De som blir undertrykket fordi de er av et nedprioritert kjønn. I dag tenker jeg på dem som ikke har rettigheter, eller noen som jobber for deres rettigheter. Jeg tenker på dem som blir terget på skolen fordi de ikke ser ut som ”alle andre”. Jeg tenker på dem, og jeg heier på dem. Jeg håper de får muligheter, rettigheter, sjanser, og et grunnlag til å gjøre sine barn litt mer heldige enn det de var.

// VLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *